Dit weekend onstabiel warm

Dit weekend gaat de zomer nog één keer flink uithalen. We komen weer in de tropische luchtsoort terecht. Stabiel zal het echter niet zijn, de kans op stevige onweersbuien is behoorlijk groot.

Op internet lees je al veel over de plannen die gemaakt worden voor het weekend. Strand, fietsen, zwemmen. Maar is dat wel zo verstandig?

Zaterdag meest stabiele dag

Zaterdag is de meest stabiele dag. Met veel zonneschijn en weinig wind loopt de temperatuur op tot zo’n 23 graden. De echte warme lucht stroomt pas in de avond en nacht over ons land uit.

Het weer op zaterdag ziet er goed uit:

Zaterdag

Eerste onweersdreiging zaterdagavond

Bij het binnenstromen van de warme en vochtige lucht gaat het gelijk al mis: zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag ontstaan er een paar zware onweersbuien. Waar deze buien gaan vallen is nu nog niet te zeggen, maar dat ze lokaal flink gaan uitpakken is nu wel zeker.

En zondag?

Zondagochtend kunnen er eerst nog enkele (onweers)buien vallen. Daarnaast is er bewolking aanwezig. Zoals het er nu uitziet breekt in de loop van de dag het zonnetje weer goed door. In de warme en broeierige lucht loopt de temperatuur dan flink op: 24 tot 29 graden. Door de aanwezigheid van veel vocht is het maar zeer de vraag of we de 30 graden gaan halen…

Timing onweersfront

Er is nog veel onzekerheid over de timing van het tweede onweersfront op zondag. De laatste berekeningen laten de nieuwe onweersbuien pas vanaf de avond arriveren waardoor de middag op veel plaatsen droog verloopt. Toch ben ik voorzichtig: in het verleden hebben we wel vaker gezien dat de koele lucht toch eerder ons land binnenstroomt…

Mijn advies: geniet van de droge zaterdag en check op zondag regelmatig de radar…

En volgende week?

In de loop van volgende week koelt het goed af. Midden volgende week verwacht ik een gemiddelde temperatuur van 18 graden. En dat zal even wennen zijn! Bekijk mijn volledige weersverwachting.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief:


Tags: ,
Top