Geen grootschalig onweer na hitte

De zware onweersbuien die afgelopen zondag werden verwacht bleven op veel plaatsen uit. Het bleef beperkt tot enkele pittige lokale onweersbuien. In Duitsland was dat wel anders: daar ging het zondag flink tekeer.

Waarom bleef het rustig?

Een langere periode van tropisch weer wordt in Nederland vaak afgesloten met flink onweer. Ook gisteren stonden de bekende onweersbuien in de verwachting. Onweer op grote schaal bleef echter uit. Maar waarom eigenlijk? Als ik terugkijk op de situatie zijn er twee factoren die roet in het eten hebben gegooid: de aantrekkende westenwind en de onweersbuien in de ochtend.

Aantrekkende westenwind

Al in het begin van de middag trok de westenwind flink aan: lokaal kwam het tot windkracht 7 en zware windstoten. Deze westenwind blies koelere lucht het land in. Toen het front passeerde (waar de onweersbuien op hadden moeten ontstaan) was het op veel plaatsen al flink afgekoeld.

Onweersbuien in de ochtend

In de ochtend waren er al enkele lokale maar actieve buien aanwezig. Vooral in het Ruhrgebied waren er in korte tijd veel bliksemontladingen. Deze buien hadden al een deel van de onstabiliteit “weggenomen”. Gevolg: minder voeding voor nieuwe buien.

Wel in Duitsland

In Duitsland was dat wel anders: daar ging het gisteren flink tekeer. Grote hagelstenen, windstoten en veel water. De situatie was in Duitsland dan ook een stuk gunstiger voor zware buien: vanwege hogere temperaturen, landschap (bergachtig) en minder invloed van zeewind.

Onweer in Duitsland:

Ook vielen er grote hagelstenen:

Tags:
Top